Iako je prošlo već deset godina od početka stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske, mnogi se još uvijek u svojim mislima vraćaju unatrag prisjećajući se ratnih godina i evocirajući još uvijek živa sjećanja na dane kada smo stvarali Lijepu našu.
“Deset godina poslije” još je jedna knjiga koja govori o tom vremenu, svjedočanstvo iz Domovinskog rata koje je na specifičan način zabilježio Ratko Dragović Klek, nekad hrvatski vojnik i dragovoljac koji je na položaju “proslavio” 21. rođendan, danas hrvatski časnik i djelatnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Opisujući svoja ratna iskustva koja je stekao kao pripadnik legendarne brigade ZNG “Tigrovi”, autor knjige vjerno podsjeća na dane “ponosa i slave” ne zaobilazeći pritom ni teške trenutke u kojima su se strah i neizvjesnost izmjenjivali s osjećajima tuge i boli zbog gubitka suboraca i prijatelja.
Upravo zbog onih koji su svoje živote položili na Oltar Domovine, kao i zbog onih koji su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju hrvatske države, Klek je iznio svoje svjedočanstvo, posvetivši ga svima koji su se borili za “našu stvar”, a kao ključne pokretače toga doba istaknuo je nacionalni ponos i prkos te izraženo domoljublje hrvatskog naroda.
“Unatoč našoj neizvjesnosti moral nam je bio vrlo visok. Osjećali smo se veoma povijesno ...” kazuje autor ovog upečatljivog svjedočanstva koji je događaje iz Domovinskog rata zabilježio “svojim očima i svojim srcem”, dakle, onako kako ih je sam vidio i doživio. U nadi i uvjerenju da će jednog dana biti bolje, on nastoji ukazati na značaj retrospektive kako bismo uvidjeli “gdje smo to pogriješili da nam to bolje nije došlo ranije” te stoga svoja ratna iskustva nastoji usporediti s današnjom situacijom u OS RH, dajući i svoje viđenje njihovog razvoja koje je, dakako, izraženo kao osobni stav, ali svakako može biti korisno današnjim analitičarima, kao i svima drugima koji odlučuju o budućnosti naših oružanih snaga, a samim time i o sudbini naše domovine.
Svoje ratno svjedočanstvo, obogaćeno nizom raznih detalja te zanimljivih pa čak i smiješnih situacija, Ratko Dragović Klek uobličio je u vrlo poučno štivo koje će zasigurno privući mnogo širi krug čitatelja od onih kojima je posvećeno.
Ovo je svjedočanstvo još jedan pogled unatrag u potrazi za istinom te još je jedan korak naprijed u borbi protiv zaborava, a možda će biti i poticaj drugima da i sami pišu “svoje verzije istine” o Domovinskom ratu, jer kao što je i sam autor istaknuo, “to je naša obveza prema onima kojih više nema i prema onima koji su ostali živi te pouka za one koji će tek doći”.
 
U Zagrebu, 14. studenoga  2000.
Go to top
Template by JoomlaShine