Knjiga “DESET GODINA POSLIJE” - Svjedočanstvo iz Domovinskog rata, autora gospodina Ratka Dragovića - Kleka, opisuje ratne događaje i svjedočanstva iz Domovinskog rata, koja je vrlo upečatljivo dala opis iskustava branitelja na prvoj crti u teškim danima nastajanja hrvatske vojske u jesen i zimi 1991. godine.
Pozornost privlači svaki zapis iz Domovinskog rata, osobito s njegova početka, jer ih je, uvijek još, vrlo malo, a i svježe su uspomene na ono dramatično razdoblje nacionalne bitke za goli opstanak.
U svojoj knjizi “Klek” opisuje svoja sjećanja na poznate borbene akcije hrvatskih branitelja na bojišnici zapadne Slavonije, Moslavine, Posavine, u kojima je osobno sudjelovao kao vojnik i izrastao u zapovjednika, čime je potvrdio Napoleonovu izreku “da svaki vojnik u svom telećaku nosi maršalsku palicu”. Akcije koje u svom sjećanju na Domovinski rat upečatljivo opisuje, izvedene su u razdoblju pune strategijske ofenzive neprijatelja, njegove nadmoćnosti i u uvjetima kada se mlada hrvatska vojska stvarala i kalila u neravnopravnoj borbi ugrađujući u svoje temelje mlade živote svojih bojovnika.
Čitajući ovu knjigu, “Deset godina poslije”, saznao sam mnoge detalje, koje kao ratni zapovjednik Operativne grupe “Posavina”, prateći tijek tih borbenih djelovanja na zapovjednom mjestu nisam mogao znati.
Događaji koje opisuje “Klek” su događaji svakodnevnice rata u kojim se vojnik snalazi ovisno o situaciji i zapovijedi koje je primio, ali najvažnije je kako se snalazi i koliko je inicijativan u datom trenutku u kojem od njegovih odluka i zapovijedi zavise životi njegovih suboraca, a u ovom svom sjećanju to je crta vodilja koja čitatelju prikazuje kako je vođen rat za obranu domovine, kako se stvarala Hrvatska vojska.
Bilo je to vrijeme boli i suza, kolone prognanih, uglavnom staraca, žene i djece, s nevelikim zavežljajima u rukama u kojima su na brzinu skupljeni ostaci uništene imovine, a u pozadini dim i vatra njihovih zapaljenih domova. Osokoljen početnim uspjesima neprijatelj je zadavao žestoke udarce, razmetao se svojim zalihama oružja, beskrajnim granatiranjima razarao što se našlo na dohvatu njegove zločinačke mržnje, bezobzirno palio i ubijao sve pred sobom, a hrvatski su branitelji trpjeli i ginuli, zalijevali svojom krvlju svaku stopu obranjene zemlje.
Hrvatski su branitelji stiskali zube i borili se. Branili su što se obraniti moglo. Brižno prebrojavajući svako zrno, poduzimali su čak i napadačke akcije, gdje je i kada bilo moguće. I sve to vrijeme nadali su se temeljnom ratnom obratu, vjerujući u sebe i svoje mogućnosti, u pravednosti svoje borbe. Hrvatski su branitelji znali da su ne samo duhovno, već i ratničkim sposobnostima nadmoćni srpskom agresoru. I da valja samo prikupiti snage, vojnički ih organizirati i naoružati. Tako će o pobjedi odlučivati hrvatska glava i srce, a ne srpski topovi.
Znajući to hrvatski su branitelji trpjeli udarce, krvarili i čekali. Nisu naravno čekali prekriženih ruku, već borbom u kojoj su nanosili gubitke neprijatelju i stjecali iskustva, upravo ona iskustva o kojima “Klek” upečatljivo govori kroz Kostajnicu, Stari Grabovac, Kozarice, Gornje i Donje Kričke, Livađane i Donji Čaglić, gdje su se kalili njegovi borci i on sam, gdje su stjecali vojne vještine koje ih ranije nije nitko učio, gdje su stvarali povijest svoje postrojbe i povijest Republike Hrvatske.
Svakom je borbenom akcijom rasla snaga hrvatskih branitelja, a osjećaj snage je pojačavao potrebu da se krene i kad su napokon krenuli, ništa ih više nije moglo zaustaviti.
Kao zaključak može se reći da je knjiga “DESET GODINA POSLIJE” - Svjedočanstvo iz Domovinskog rata, autora gospodina Ratka Dragovića - “Kleka”, literarni prikaz ratnih zbivanja u kojima je osobno sudjelovao, kojim nastoji dio povijesti istrgnuti iz zagrljaja zaborava, i predstaviti ga mlađoj generaciji koja nije mogla sudjelovati u tim događajima, kako su ginuli i borili se za slobodu i neovisnost Lijepe naše. To je još jedan mali dio mozaika stvaranja i pisanja povijesti postrojbe u kojoj je bio, Hrvatske vojske i povijesti Domovinskog rata.
 
U Zagrebu, 20. rujna 2000.
Go to top
Template by JoomlaShine