Nakon mog odlaska, brigada se još neko vrijeme nalazila na zadarskom ratištu i bila u pripravnosti zapovjednika ZPa Split te provodila obuku.
Zbog učestalih napada srpskih snaga na okupirani Bihać u susjednoj Bosni i Hercegovini u kojima su sudjelovali i pobunjeni Srbi iz Republike Hrvatske, sredinom studenoga 1994. godine ZP Split dobio je zadaću pokrenuti napadačke operacije na planinskom masivu Dinari da se rastereti pritisak srpske vojske na Bihać.
Zauzimanjem Bihaća srpska vojska mogla bi veći broj svojih postrojbi poslati na preostala ratišta i time bi se znatno poremetio odnos snaga u Bosni i Hercegovini, što bi se u krajnjem slučaju odrazilo i na okupirana područja u Republici Hrvatskoj.
I tako su slijedile vojne operacije “Zima 94”, “Skok 1”, “Skok 2” i “Ljeto 95” koje su se odvijale u Bosni i Hercegovini uz granicu s Republikom Hrvatskom.
Nakon toga stvorili su se uvjeti za konačnu vojnoredarstvenu operaciju “Oluja” 4. kolovoza 1995. godine u kojoj 7. gardijska brigada “Pume” prva ulazi u Knin. Završetkom vojnoredarstvene operacije “Oluja” završio je rat u Republici Hrvatskoj. (Pod okupacijom je ostao istočni dio Republike Hrvatske, područje Vukovara.)
Do jeseni 1995. godine, zajedno sa snagama Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, slijedile su vojne operacije u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Maestral” i “Južni potez”, kada su potisnuli srpsku vojsku i došli nadomak Banjoj Luci. Tada ih svjetski interesi na tom mjestu zaustavljaju. Nakon tih vojnih operacija srpske vojne snage u Bosni i Hercegovini izgubile su nadmoć koju su do tada imale i bile su prisiljene sudjelovati, potpisati i na kraju poštivati Daytonski sporazum koji je definitivno zaustavio rat u Bosni i Hercegovini.
U svim tim vojnim operacijama 7. gardijska brigada “Pume” uvijek je bila udarna snaga generala Ante Gotovine.
7. gardijska brigada “Pume” je tijekom Domovinskog rata imala 108 poginulih pripadnika i oko pet stotina ranjenih, ozlijeđenih ili oboljelih. Jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali.
Nakon nešto više od deset godina djelovanja 7. gardijska brigada “Pume” zbog novog preustoja oružanih snaga RH dana 7.srpnja 2003. godine brigada je ukinuta. Njeni preostali djelanici većinom su ušli u novo 2. gardijsku brigadu, a ostali su bili raspoređeni u druge preostale postrojbe i vojne ustanove u oružanim snagama RH.
Žao mi je što nisam mogao biti još malo u brigadi i podijeliti svu tu tugu i radost s vama, ali bez obzira na sve, još jednom vam Hvala!
Go to top
Template by JoomlaShine