Šestoga svibnja 1993. godine u nadzor u vojarnu došao je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko. Njegov dolazak bio je najavljen prethodnog dana.
Na ulazu u vojarnu izvidnička satnija pripremila je počasni vod za pozdrav načelniku. Počasnim vodom zapovijedao je zapovjednik izvidničke satnije Dražimir Jukić.
 
022-Dolazak-NGS-OS-RH-u-7.-gbr-Pume-Varazdin
 
Nakon obilaska počasnog voda malo smo se zadržali u zapovjedništvu brigade, a potom obišli spavaće prostorije, skladišne objekte i radionu.
Na svakom mjestu načelnik GS OS RH pokušavao je razgovarati s pripadnicima brigade.
 
 023-Obilazak-prostorija-i-postrojbi
 
Tako je prilikom obilaska prostorija u kojima su bili smješteni pripadnici topničkoraketnog divizijuna naišao na skupinu računara kako provode obuku. U jednom trenutku načelnik je pokušao doznati nešto više o jednom izračunu koji su računari provodili. U toj skupini nalazio se jedan nedavno primljen niži časnik po činu koji je imao govornih problema, mucao je. I baš je njega načelnik pitao kako se izračunavaju elementi za gađanje.
 
024-Razgovor-sa-pripadnicima-brigade
 
Djelatnik se toliko zbunio da nije mogao nikako razgovijetno odgovoriti načelniku na pitanje. Načelnik je sHV-atio da djelatnik ima zdravstvenih problema i tremu, koja ga nepotrebno “uhvatila”, te dopustio da drugi računar odgovori na postavljeno pitanje.
Nakon toga nastavio je obilaziti objekte, djelatnike i nadgledati kako se provodi obuka. Nakon nepunih sat vremena završio je obilazak.
 
025-Obilazak-tehnicke-radione
 
Poslije završetka obilaska ponovno smo otišli u zapovjedništvo brigade, gdje je zatražio da za pola sata skupimo sve zapovjednike.
Predložili smo mu da mjesto za to bude kantina. U toj prostoriji, kad bi se otvorila vrata “harmonika”, bilo je dovoljno prostora da se smjeste zapovjednici svih razina i rodova.
Dok se organiziralo skupljanje svih zapovjednika, načelnik GS OS RH i zapovjednik brigade neformalno su razgovarali o svim pitanjima vezanim za brigadu.
Kad su se skupili svi zapovjednici koji su bili u vojarni, a nisu bili na nekoj obaveznoj dnevnoj aktivnosti, pozvao sam načelnika i zapovjednika brigade. Nakon ulaska u kantinu, sjeli smo na stolice iza stola koji je bio namijenjen samo za nas.
Načelnik GS OS RH sjedio je na sredini, Korade lijevo od njega, a ja desno.
Onaj dio vojske koji se dokopao stolica je sjeo, dok je ostatak zbog brojnosti morao stajati. Ubrzo nakon toga kantina nam je bila premala.
Okupili smo se da se načelnik GS OS RH obrati svim zapovjednicima u brigadi.
 
026-Razgovor-sa-zapovjednim-kadrom-brigade
 
U tom govoru načelnik se na samom početku osvrnuo na uspješan ratni put 5. bojne u 1. A brigadi ZNG-a “Tigrovi”.
Zahvalio je svim pripadnicima 5. bojne na dobrom radu i poželio im i dalje da imaju takve uspjehe u novoj brigadi. Osvrnuo se na aktualnu dnevnu politiku u zemlji i u susjednim istočnim zemljama, a najviše o vojnim pitanjima.
Dotaknuo se i posljednje operacije koju je izvela Hrvatska vojska na zadarskom ratištu i uspjeha koji je postigla.
Ispričao nam je i kakvo je moralnopsihološko stanje kod neprijatelja u okupiranim područjima Republike Hrvatske.
I ono najvažnije, što nam je poslije puno značilo, govorio je da se od ove brigade očekuje da bude jedna od najboljih brigada.
Nakon njegova izlaganja završili smo s užim krugom zapovjedništva na ručku u hotelu “Park” u Varaždinu. Nakon ručka načelnik nas je napustio i vratio se u Zagreb, a mi na redovne dnevne dužnosti.
 

 
Dvanaestoga svibnja 1993. godine bio sam u Zagrebu, u Operativnom centru GS OS RH, na savjetovanju o ulozi operativnog centra. Na savjetovanju su govorili mnogi časnici iz GS OS RH i ostalih ZPa o aktivnosti ustroja operativnih centara glede dnevnog i periodičnog obnašanja dužnosti.
 

Dvadeset i petoga svibnja 1993. godine bio sam u Zagrebu na pokopu Kristijanu Šantiju. On je nesretnim slučajem preminuo u Starigradu. Bio je pripadnik 2. mb 1. gmtbr “Tigrovi” koja je držala položaje na Velebitu u sklopu 1. sektora ZPa Split.
Tog je dana razmijenjen Robert Herkov. On je bio teško stradao u bitci za naselje Drače. Njegovim dolaskom i prema njegovoj priči kako je tekao napad na Drače, neke pojedinosti su se izmijenile u odnosu na dotadašnje interpretacije napada pojedinih sudionika.
 027-Povratak-Herkova
 
Dvadeset i devetoga svibnja 1993. godine, u povodu sutrašnjeg Dana državnosti, organizirali smo sportske aktivnosti u raznim disciplinama.
 
  028-Kros-u-brigadi
 
Tridesetoga svibnja 1993. godine u devet sati obilježili smo Dan državnosti. U posjet nam je došao pomoćnik ministra obrane Stjepan Adanić te poznati političari i gospodarstvenici ovog kraja.
 
029-Predajem-prijavak-zapovjedniku-brigade
 
030-Govor-zapovjednika-brigade-pred-postrojem
 
031-Obitelji-poginulih-suboraca
 
032-Pregled-tehnickog-zbora
 
U povodu toga postrojili smo brigadu na pisti i uz nekoliko riječi svečano obilježili Dan državnosti te organizirali pregled tehničkog zbora oružja koje je brigada imala na raspolaganju.
 

 
Trećeg lipnja 1993. godine Korade je bio na proslavi godišnjice 2. gmtbr “Gromovi”.
Go to top
Template by JoomlaShine