Već na samom početku, usporedno s ispunjavanjem teških zadaća koje su proizlazile iz ustrojavanja ovakve borbene postrojbe, razmišljali smo kakav borbeni naziv dati brigadi. Željeli smo da borbeni naziv brigade proizlazi iz činjenice kako je brigada nastala od 5. bojne 1. A brigade ZNG-a “Tigrovi”. Brigada koja je imala značajnu ulogu u zaustavljanju neprijateljskog prodora prema unutrašnjosti Republike Hrvatske i presijecanju Republike Hrvatske na dva dijela na samom početku Domovinskog rata, brigada čiji su pripadnici bili na svim ratištima te brigada smještena u sjevernom dijelu Republike Hrvatske, znači simbioza povijesti 5. bojne, kraja i stanovništva.
 
Pri ustrojavanju brigade Korade je tražio da mu predložim sve one pripadnike 1. gmtbr “Tigrovi” koje poznajem kao dobre i vrijedne djelatnike, a zainteresirani su za prelazak u našu brigadu. Tako sam mu predložio, što je on i priHV-atio, nekoliko znanaca, među kojima je bio i Ivica Matošević. Njemu sam na južnom ratištu 1992. godine davao filmove, koje je on poslije dao na razvijanje i izradu fotografija. Činio mi se kao osoba koja bi mogla uspješno odrađivati slične zadaće i u našoj brigadi.
Prilikom rješavanja nekih preostalih i završnih procedura proizašlih izdvajanjem 5. bojne iz 1. gmtbr “Tigrovi”, u hodniku zapovjedništva 1. gmtbr “Tigrovi” sreo sam Ivicu Matoševića. Rekao sam mu da može prijeći u našu brigadu i prije nego što se formalno riješi “papirologija” njegova prelaska i neka razmisli koji bismo borbeni naziv dali 7. gmtbr.
Po njegovoj izjavi, jedna od ideja naziva “Pume” začela se, ni manje ni više, još u samoj 1. gmtbr “Tigrovi”. Ideja se neformalno rodila u prostoriji obavještajne službe zapovjedništva 1. gmtbr “Tigrovi”, a naziv je predložio Đuro Koščak, pripadnik voda za elektronsko djelovanje u brigadi pred Ivicom Matoševićem i Josipom Kukecom.
Druga verzija nastanka borbenog naziva potekla je od bojnika Josipa Kukeca, kada je planirao pregovarati s predstavnicima prodajnih dućana obuće “Puma” u Hrvatskoj.
Treća verzija nastanka borbenog naziva potekla je u brigadi kada se intenzivno tražilo najpogodnije ime.
Nakon nekoliko dana, kada je Ivica Matošević prešao u našu brigadu, 26. prosinca 1992. na sastanku kojem su bili prisutni zapovjednik 7. gmtbr “Pume” Ivan Korade i još neki pripadnici brigade, bojnik Josip Kukec s Ivicom Matoševićempredložio je borbeni naziv brigade “Pume”. Korade je u početku bio skeptičan i nije da nije priHV-atio ime, već je rekao kako ćemo o tome ponovno razgovarati nakon Božića.
Bilo je i drugih imena, kao što je “Ježevi”, ali se od tog naziva brže odustalo nego što je trajalo predlaganje. Za “Pume” se govorilo da su to neke mačkice i da izbor nije dobar.
Dolaskom novinara Josipa Šimunka u brigadu, pronalazak najpogodnijeg borbenog imena se intenzivirao. On je smatrao da “Pume” nije loš naziv. Da bi uvjerio sebe i Koradu, pokušao je doznati nešto više o pumi. Tako je do jednog sastanka o tome prikupio zanimljive podatke o pumi i uvjerio Koradu da je ona veoma lukava životinja, da pretežno lovi noću i da je zovu “planinskim lavom”.
Koradi se ovaj put svidjelo izlaganje i priHV-atio je da borbeni naziv brigade bude “Pume”. Nakon toga krenulo se na izradu znaka. Najprije smo svim pripadnicima brigade koji to žele omogućili da daju svoje prijedloge. Šimunkova ideja bila je da se stupi u kontakt s likovnim umjetnicima na ovim prostorima, da prijedlog i krene u traženje najpriHV-atljivijeg znaka. Među njima bili su poznati varaždinski umjetnici Goran Merkaš i akademski slikar Vladimir Meglić. U kratko vrijeme skupilo se petšest prijedloga koji su ušli u uži krug izbora.
Nakon toga ponovno smo se skupili kod Korade da pregledamo ponuđen materijal i priHV-atimo najbolji prijedlog. Skica pume umjetnika Gorana Merkaša nekako se najviše isticala. Napravio je dvije skice. Međutim, Korade nije htio čuti za njegovu skicu, i to zato što je, kako sam poslije doznao, on na političkoj sceni bio liberal.
Nakon toga odustalo se od svih prijedloga i Korade je tražio da se traže nova rješenja.
 
Borbeni znak 7. gbr
 
Netko je Šimunku iz Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu predložio da se obrati za pomoć profesoru na Tekstilnotehničkoj školi u Varaždinu Živku Skuhalu. Dogovorili su sastanak i Šimunko mu je predao tri skice prijašnjih autora. Među njima je bila i skica umjetnika Gorana Merkaša.
On je u veoma kratkom roku napravio novu skicu veoma sličnu Merkaševoj. Tu je skicu Korade priHV-atio. Jedina primjedba bila je ta da je slika pume na znaku izrađena nekako u “slabom” borbenom položaju. Zbog toga su pumini nokti obojeni crvenom bojom.
Nakon toga Korade je priHV-atio znak i krenulo se na izradu amblema. Korade je tražio da se amblem izradi “vezanom” metodom, što je tehnološki bilo veoma teško napraviti. Nakon nekoliko pokušaja Korade je uvidio da takvi amblemi neće dobro ispasti i odustao.
Zatim se krenulo uhodanom metodom tkanja. Amblemi su izrađeni u poznatoj zagrebačkoj tvrtki u kojoj su se izrađivali ostali borbeni amblemi. Ta se tvrtka dokazala izrađivanjem amblema kao što su oni za “Tigrove” i slično.
Go to top
Template by JoomlaShine