rdk cukovi izvidnici
 
U prvoj knjizi svjedočanstva iz Domovinskog rata “Deset godina poslije” nastojao sam prikazati na koji sam način kao gardist i zapovjednik voda u 1. satniji 5. bojne i zapovjednik 1. satnije u 1. bojni 1. A brigade ZNG-e “Tigrovi” zajedno s gardistima, pričuvnim vojnicima iz ostalih postrojbi te policajcima ratovao na Banovini i u zapadnoj Slavoniji protiv JNA i domaćih agresora - četnika tijekom godine 1991.
U ovoj knjizi nastojim prikazati svoje daljnje sudjelovanje u Domovinskom ratu od ustrojavanja samostalnoga izvidničkog voda u 1. bojni 1. A brigade ZNG-e, odlaska i djelovanja na južnom bojištu do odlaska natrag u 5. bojnu na istom bojištu tijekom godine 1992.
Za ovo knjigu neki su mi rekli da ne bih smio pisati da smo ratovali uz hrvatsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, a negdje i dublje. Mislim da nisu u pravu i da nas nema čega biti strah, jer se Hrvatska u vojnom pogledu nije mogla drugačije osloboditi. Ti koji ne misle tako, neka mi onda kažu kako se Hrvatska mogla u to vrijeme drukčije braniti i osloboditi! Da nije bilo tako, danas Hrvatska ne bi bila u ovakvim dimenzijama kakva je međunarodno priznata.
Sa željom da hrvatski građani ne zaborave sve ono što se ovoj zemlji i njezinim ljudima tijekom Domovinskog rata dogodilo, ispričat ću ove istinite događaje, doživljene svojim očima, svojim srcem, kako smo na bojnom polju branili i obranili Domovinu.
Ovu knjigu posvećujem bivšim pripadnicima izvidničkog voda 1. bojne: Mladenu Poturičeku, Zoranu Beluhanu - Turbu, braći Dražimiru i Iliji Jukiću, Mili Katiću, Ivi Kneževiću, Žarku Brlasu, Kristijanu Šanti - Kikiju, Davoru Juraku, Denisu Slogaru, Violeti (Petrović) Dragović - Viky, Ebeidu Azamu- Palestincu, Krešimiru Kordiću, Božidaru Galoviću - Boži, Valentu Krištovu, Marinu Jankovu - Mareku, Mladenu Kačavendi, Edinu Cirikoviću, Tomislavu Puškariću - Puški, Gordanu Vukovcu, Paulu Simunišeku, Tomislavu Hrvat Borasu -Buci, Željku Levaniću - Leviju, Mladenu Žicu, Mariju Tadiću - Čileancu, Veseljki Kreći - Švabi, Alanu Bosančiću, Peji Rašiću i Stipici Toliću te ostalima iz 1. A brigade ZNG-e “Tigrovi” i svim dragovoljcima, braniteljima, mještanima iz područja zapadne Slavonije i južnog bojišta i svima onima koji su nam pomogli da se uspješno borimo na južnome bojištu tijekom godine 1992. za “našu stvar”!
U Zagrebu, svibnja 2001.
 
Autor
Go to top
Template by JoomlaShine